Суха Кожа

Сухата кожа е много често срещан проблем, който в повечето случаи лесно се отстранява с промяна начина на живот и използването на правилна козметика – кремове и маски.

Какво причинява суха кожа

За да се справите с проблема трябва да разберете как кожата ви се снабдява с влага. Нормалната, здрава кожа е покрита с тънък слой естествени мазнини (произвеждат се от тялото). Те запазват влагата в кожата, което я прави мека и еластична. В повечето случаи външните условия или нещо, което правите на кожата си премахва естествените мазнини и кожата ви остава незащитена. По-рядко причините за сухата кожа са вътрешни – заболяване (ксероза – много суха кожа) или генетична предразположеност.

Ако не се вземат мерки срещу сухата кожа, това неразположение може да се превърне в дерматит – възпаление на кожата, което се изразява в подуване и инфекция.

Най-честите причини за суха кожа

По-долу са изброени външни фактори, които влияят на кожата и водят до нейното изсушаване:

Липса на хидратация
Ако кожата ви е суха, най-вероятно вече сте опитвали най-различни хидратиращи кремове, обаче дали сте ги ползвали правилно?! Най-голямата грешка е да се използва хидратиращ крем върху суха кожа, това е малко вероятно да помогне. Хидратиращият крем се нанася върху измито и подсушено лице, но докато кожата все още е влажна (не е напълно суха). По този начин водата, която все още е по кожата бива „хваната” от крема и остава в кожата.

Добрият хидратиращ крем е плътен и мазен. За да тествате сегашния си крем дали е добър, сложете от него на дланта на ръката и я обърнете към пода. Ако кремът капе или се разтича, значи не е достатъчно плътен, за да се използва за суха кожа.

Сухият въздух
Сухият въздух е най-честата причина за суха кожа, особено през зимата. Сухият въздух буквално „издърпва” влагата от кожата. През лятото решението за сух въздух е хидтратиращ крем, но през зимата трябва да се използва подхранващ крем, защото водата, която хидратиращия крем доставя, предразполага кожата към измръзване през зимата, което води до зачервяване и допълнително изсушаване.

Горещ душ и вана
Дългото излагане на водна струя, особено ако е гореща, измива естествените мазнини на кожата, които са основния й страж. Ако след душ или вана усещате опъване, сухота, то вие сте пресушили кожата си. Как да се предпазите? Заменете ваната с кратък душ с не гореща вода. След къпането попийте водата от тялото, без да търкате с хавлията. Веднага нанесете хидратиращ лосион за тяло.

Сапунът
Сапунът е в основата на повечето проблеми със сухата кожа. Сапунът сваля всички защитни мазнини на кожата. Хората, които работят в офис, ходят на училище не се измърсяват толкова много и нямат нужда от сериозно миене със сапун. Освен ако не сте дете или миньор, частите на тялото, които изискват миене със сапун/душ гел са лицето, ръцете, стъпалата, мишниците и слабините. Останалите части на тялото е достатъчно само да бъдат облети с води.

От малки сме възпитавани често да си мием ръцете и това може също да е причина за сухата кожа на ръцете (при мен определено се получава така, на ден си мия ръцете над 10 пъти). При избора на сапун/душ гел гледайте за меки, без парфюм продукти, като даже има такива, които не съдържат традиционните измиващи съставки, а са направени от естествени такива и не изсушават кожата (така наречената био козметика, само внимавайте да е истинска био козметика, а не само да носи това име).

Пълноценно хранене
Важно за здравето на кожата е какви витамини и минерали поемате с храната. Ако не се храните пълноценно поне приемайте допълнително витамини и минерали за здрава кожа.

Дрехи, които дразнят кожата
Странно е, но често хората носят дрехи, които са им неудобни и даже ги дразнят, за сметка на това че харесват как изглеждат с тях. Сухата кожа е много чувствителна към всякакви дразнители и е много лоша идея да търпите дрехи, които дразнят кожата. Ако след първи път, когато облечете вълнен пуловер той ви дразни, така ще бъде и за напред, спрете да го носите и изберете кашмирен пуловер или памучен.

Лекарства
Някои медикаменти имат страничен ефект да изсушават кожата. Такива са лекарствата за високо кръвно налягане (особено диуретиците), алергии, акне и др. Ако забележите изсушаване на кожата след започване на прием на лекарства, консултирайте се с лекаря си.

Заболявания
Рядко, но все пак се среща суха кожа в следствие на заболяване. Може да не знаете, че имате заболяване и сухата кожа да е симптом на психична или болест на тялото. Например суха кожа се получава при жените с напредване на възрастта. Промени в нивата на хормоните също могат да са причина за суха кожа. Някои от заболяванията, при които се наблюдава суха кожа са екзема, псориазис, диабет, хипотироидизъм и др. Преди да помислите, че страдате от горните заболявания, дайте си сметка, че това е малко вероятно, ако симптомите са само суха кожа ;)